Проспорт 2008 ООД
Ремонтни дейности от алпинисти
Монтиране на мрежи против падащи камъни
Рехабилитация на метални конструкции

Подмяна на улуци и водосточни тръби

Накратко дейностите, които най-често се налага да извършваме при проблеми с улуците, водосточните тръби и като цяло с водоотвеждащата система на покрива са както следва:

За решаване на проблеми с неработещи или течащи улуци:

  • Почистване на улуците
  • Ремонт на наклоните и снадките
  • Цялостна или частична подмяна на улуците

При проблеми с водосточните тръби:

  • Подмяна на увредени от замръзване участъци
  • Подмяна на извадени / счупени скоби
  • Подмяна на водосточно казанче

Подмяна на водостоците на сградата на Военна Академия, гр. София

Цените за ремонт и почистване се определят от сложността на достъпа и конкретиката на самия обект.

Цените за доставка и подмяна (или нов монтаж) на улуци обикновено са от порядъка на 20 до 50 лв на линеен метър за безшевен улук в зависимост от количество, сложност на достъпа, вид покрив, състояние на граничните елементи от покрива и разчупеност / брой детайли. За подмяна на обикновен поцинкован улук цените обикновено варират от 15 до 35 лв.

Цените за доставка и монтаж на водосточни тръби са от порядъка на 20 до 35 лв в зависимост от количество, сложност на достъпа, материал (поцинкована ламарина с или без полиестерно покритие в цвят, PVC в цвят).

Ако не сте уверени в избора на материали и каква система да изберете, или просто желаете да си съставите бюджет, за нас ще бъде удоволствие да Ви помогнем. Можете да ни пишете чрез формата за контакт от този сайт или просто да ни се обадите на посочените телефони. Огледът и изготвянето на оферта са безплатни! За предварително изготвяне на бюджет може да ни се обадите с повече информация или да ни изпратите снимки на електронната поща.

Всички дейности обикновено се извършват по метода на въжения достъп от квалифицирани алпинисти. Ние имаме огромен опит по екипиране на въжени системи за достъп до покриви и фасади на жилищното строителство и гарантираме, че покривът и фасадата ще останат във вида, в който са били заварени без никакви допълнителни увреждания или забележки.


Ефективно работещата отводнителна система на покрива е от изключителна важност за сградата и всякакви компромиси с отводняването впоследствие може да доведат до необходимост от сериозни ремонти на голяма цена.

Смяна на улуци от нашите алпинисти в кв. Витоша, гр. София Подмяна на PVC водостоци на жилищна сграда в гр. София, ул. Преди и след подмяната на водосточна тръба на ул. Ангел Кънчев, гр. София

Най-общи съвети за поддръжка и добри практики сме синтезирали под формата на чести проблеми и въпроси в тази кратка статия:

Съвети за удължаване на живота на улуците и водосточните тръби

Колко често да проверяваме отводнителната система на покрива?

Отделеното време за инспекция и поддръжка на водостоците и улуците може да удвои и дори утрои живота на отводнителната система на покрива. Това съответно спестява разходи за ремонт.

Съветваме да проверявате състоянието им два пъти в годината (пролет и есен) или ако е веднъж, най-добре напролет преди проливните дъждове. Проверявайте за натрупвания от уличен прах и от ерозирали строителни материали от покрива.

 

Откъде идват проблемите?

Една от най-честата причина за възникването на проблем е лошо отводняване поради неправилен наклон на улуците. Тогава водата започва да се задържа в определени точки в улуците и прелива, а това неизменно води до натрупване на утайка и ускорява корозията.

Друг проблем може да бъде пълното или частично запушване на улук или водосток. При температури под нулата натрупаната вода от създадената „тапа” замръзва, разширява се и сцепва водостока.

Възможен проблем може да се окаже и падащият от улука надолу по водостока лед. Тогава се получават удари на всяка чупка на водостока, което води до пробиви по тръбите и деформация на скобите и шишовете.

 

Нормален ли е оточният наклон на улуците?

За правилно отичане минимално се предвиждат около 1 см пад на всеки 3 м от средната точка на улука, която се намира между всеки два съседни водостока. По-високи или по-ниски точки по плавната траектория се отстраняват чрез регулация на скобите-държачи на улука. Леко сгъване нагоре или надолу често се оказва достатъчно. Понякога се налага и добавянето на допълнителни скоби-държачи за регулиране на наклона.

 

Как да предпазим улука от запушване с листа?

При район с много дървета се препоръчва монтаж на специална мрежа против листа, както и да се поставят предпазни ПВЦ воронки на отворите на водостоците. Имайте предвид, че е необходимо и самата мрежа периодично да се изчиства от листа.

 

Какъв материал да избера за отводнителна система?

Какъвто и материал да изберете, след определено време неизбежно ще се наложи ремонт на отводнителната система. Все пак, качествените алуминиеви и стоманени улуци и водостоци с PVC покритие издържат доста повече от направените от чиста поцинкована стоманена ламарина.

 

Общи съвети как да удължите живота на отводнителната система

Периодично инспектирайте за запушвания на водостока, има ли места по улуците, където водата се задържа или дори прелива?

Периодично проверявайте дали отичането е нормално (най-просто можете да излеете една кофа с вода и да следите какво се случва с водата).

Проверявайте за корозия, разшиване, сцепване, откачени скоби или шишове, увисване на улуците, натичания по стените (разрушената или подпухнала мазилка е сигурен знак за течове по фасадата).