Полагане на вертикалните стоменени въжета и ушиване на мрежите една за другаВ края на Май 2012 на алпинистите от Проспорт 2008 ООД беше възложено аварийно укрепване на зона с падащи камъни от участък на автомагистрала Люлин. Монтажът на системата се изпълни изключително по алпийски способ и поради невъзможност за достъп на тежка строителна техника по откоса, всички дейности бяха извършени ръчно от нашите алпинисти. Въпреки трудоемкия процес нашият екип успя да завърши системата в рамките на договорените 10 дни, спазвайки всички изисквания за качество и безопасност и без да се налага временно отбиване на автомобилния трафик.

Изпълнението се проведе на следните етапи:

  • монтаж на временна обезопасителна мрежа, тип завеса, която да предпази пътното платно от скални отломки, падащи от склона по време на монтажа
  • частично ръчно преоткосиране на неравности по ската, които биха могли да компрометират живота и качеството на укрепителната система
  • ръчно изгребване на сипейни езици, натрупани по склона и върху джоб-стената в резултат на ерозийните процеси
  • пълно ръчно обрушване на ската от надвиснали скални късове и отломки от алпинисти 
  • монтаж на котвени анкери, всеки един от които беше тестван за якост на изваждане 1 тон
  • разстилане на геосинтетични рогозки и двойноусукана хексагонална мрежа с PVC покритие
  • заскобяване (зашиване) на мрежите една за друга с вертикални стоманени въжета на всяка снадка
  • монтаж на ~300 бр. шишове с дължина 1м с цел пълното прилепване на мрежите по релефа на откоса

Завършеният вид на хоризонталното носещо стоманено въжеПолагане на геосинтетичните рогозки и хексагоналните двойноусукани мрежиВ процеса на работа успешно се извърши монтаж и експлоатация на ръчна тролейна подемна система, чрез която транспортирахме 100 килограмовите рула с мрежи до началната точка на разстилане.

Изполазваните материали са изключително продукт на италианската фирма Макафери. Проспорт 2008 ООД участва в изпълнението като подизпълнител на Ви Джи Еф Геосистеми ЕООД, проектант и представител на Макафери в България.