Отводняване на климатик с кондензна вана

Капещото външно тяло на климатика над тротоари, входове на кооперации, магазини или гаражи през зимата води до заледявания, които често се оказват сериозен проблем. През лятото пък свободно капещата вода от конденза на вътрешното тяло, особено от високите етажи, причинява дискомфорт на преминаващите пешеходци и автомобили или облива и замърсява прилежащи части на сградата.

Каквото и решение да се приложи, за високите етажи обикновено се налага посещение на алпинисти, които с въжета безопасно да осигурят удобство за работа в зоната на засегнатия участък - климатично тяло и фасада.

Най-добрият начин за решение на проблема е изграждане на водоотвеждащо трасе от кондензна вана (тава) и PVC тръби, присъединени към най-близкия водосток, улук или друго подходящо място за отвеждане на водата. 

Как подхождаме ние обикновено:

Първо се избира подходяща вана според размера на външното тяло и се монтира посредством конзоли, които се закачат на конзолите, държащи външното тяло на климатика.

След това, от щуца на кондензната вана с дъги, колена и тръби от PVC с диаметър 32 мм или 50 мм по фасадата се изгражда водосточна система с подходящ оточен наклон до най-близките улук или водосточна тръба или друго подходящо място.

Нашите алпинисти натрупаха немалък опит, изграждайки през последните години десетки водоотвеждащи системи на климатици на високи и ниски сгради в София и околността. Имаме и много изградени индивидиални отводнителни системи със сложни трасета, включващи много климатични тела. За нас ще е удоволствие да ви предложим остойностено техническо решение след безплатен оглед (за град София) или снимка.

 

Често Задавани Въпроси:

Защо капе климатикът през зимата?

Защото външното тяло има сензори, които подобно на някои хладилници периодично активират режим на размразяванем което води до втечняване на водата дори при отрицателни външни температури.

Защо капе климатикът през лятото?

Много често монтажните фирми решават кондензът от вътршеното тяло да не се зауства към вътрешната канална система (подобно на пералня/миялна), а се извежда по гофриран маркуч през отвора в стената за тръбите към външното тяло да си капе свободно навън, понякога изнесен и напред, захванат с тиксо или кабелни връзки за конзолите на външното тяло на климатика и оставен свободно да си капе отвън.

Трябва ли да викаме алпинисти за отводняване на климатика?

Когато зоните на климатика и трасето на отводняване не са директно достъпни (от земя или тераса), алпинистите са най-евтиния вариант за осигуряване на достъп за работа (други методи като изграждане на скеле или използване на вишка отнемат повече време и ресурси и оскъпяват основната дейност)

Защо се налага монтаж на кондензна вана (тава)?

Обледяване може да възникне по цялото външно тяло на климатика и при активиран режим на размразяване водата капе отвсякъде, не само от каналните отвори на дъното на климатика. Вана с подходящ размер успява да обере всичката вода.