Непочистени улуци на покрив на сграда в София.

Ремонт, подмяна и почистване на улуци

Улуци, понякога грешно изписвани като "олуци" се наричат хоризонталните вани, опасващи покривните стрехи. Понякога хората така наричат и вертикалните водосточни тръби. Целта на улуците е да се обере водата от дъждовете на покрива и да се заусти във водосточните тръби / канализацията. По този начин се предотвратяват течове по фасадата или ерозия по настилката или зелените площи вследствие на свободно изливащата се дъждовна вода. Редовната профилактика на улуците е решаващ фактор за здрвината и трайноста във времето на цялата покривна водосборна система.

При наличие на течове и проблеми с улуците на нашите обекти най-често ни се налага да извършваме някоя от следните дейности: 

Ремонт на улуци - понякога поради по-екстремни метеорологични условия или некачествен първоначален монтаж се налага ремонт на улуците, който се изразява най-вече в уплътняване на течащите снадки между отделните сегменти улук или преправяне на оточните наклони, увиснали вследствие на тежко снегонавяване или обледяване. Други причини за изменен оточен наклон може да бъдат разковани скоби вследствие на изгнила дъсчена обшивка. А понякога на ремонт подлежат съседни покривни елементи като надулучни поли, обшивки и други. 

Подмяна на улуци - когато експлоатационният срок е приключил и корозията е причинила непоправими щети, се налага пълна подмяна на улуците. Често пъти скобите се оказват годни да издържат още едно поколение улуци. 

Почистване на улуци е най-леката дейност свързана с улуците, която най-често се изпълнява на абонаментен принцип най-често веднъж годишно след есенния листопад.

Съвети за удължаване на живота на улуците и предотвратяване на течове

Защо текат улуците?

Една от най-честите причини за възникването на проблем е лошо отводняване поради неправилен наклон на улуците. Тогава водата започва да се задържа в определени точки в улуците и прелива, а това неизменно води до натрупване на утайка и ускорява корозията.

Друг проблем може да бъде пълното или частично запушване на улук или водосток. При температури под нулата натрупаната вода от създадената „тапа” замръзва, разширява се и сцепва водостока.

Възможен проблем може да се окаже и падащият от улука надолу по водостока лед. Тогава се получават удари на всяка чупка на водостока, което води до пробиви по тръбите и деформация на скобите и шишовете.

Колко често да проверяваме улуците на покрива?

Отделеното време за инспекция и поддръжка на водостоците и улуците може да удвои и дори утрои живота на отводнителната система на покрива. Това съответно спестява разходи за ремонт.

Съветваме да проверявате състоянието им два пъти в годината (пролет и есен) или ако е веднъж, най-добре напролет преди проливните дъждове. Проверявайте за натрупвания от уличен прах и от ерозирали строителни материали от покрива.

Нормален ли е оточният наклон на улуците?

За правилно отичане минимално се предвиждат около 1 см пад на всеки 3 м от средната точка на улука, която се намира между всеки два съседни водостока. По-високи или по-ниски точки по плавната траектория се отстраняват чрез регулация на скобите-държачи на улука. Леко сгъване нагоре или надолу често се оказва достатъчно. Понякога се налага и добавянето на допълнителни скоби-държачи за регулиране на наклона.

Как да предпазим улука от запушване с листа?

При район с много дървета може да се извърши монтаж на специална мрежа против листа, както и да се поставят предпазни ПВЦ воронки на отворите на водостоците. Имайте предвид, че е необходимо и самата мрежа периодично да се изчиства от листа.

Какъв материал да избера за отводнителна система?

Какъвто и материал да изберете, след определено време неизбежно ще се наложи ремонт на отводнителната система. Все пак, качествените стоманени улуци и водостоци с полиестерно покритие издържат повече от направените от ПВЦ чиста поцинкована стоманена ламарина.

Общи съвети как да удължите живота на отводнителната система

Периодично инспектирайте за запушвания на водостока, има ли места по улуците, където водата се задържа или дори прелива?

Периодично проверявайте дали отичането е нормално (най-просто можете да излеете една кофа с вода и да следите какво се случва с водата).

Проверявайте за корозия, разшиване, сцепване, откачени скоби или шишове, увисване на улуците, натичания по стените (разрушената или подпухнала мазилка е сигурен знак за течове по фасадата).